directie@obs-regenboog.nl 0342 - 472 300 Route

Alles wat aandacht krijgt dat groeit!

Hoe werkt groeipapier?

Groeipapier is op zo’n manier gemaakt, dat wanneer het in de aarde wordt gepoot, het papier onder de juiste omstandigheden composteert en de zaadjes gaan ontkiemen. Dat willen we natuurlijk bereiken maar hoe zorg je nu voor het beste resultaat? Daarvoor hebben we een uiterst simpel stappenplan waar je spontaan groene vingers van zou krijgen.

Stap 1: voorbereiden
De eerste keuze die je moet maken, is waar je je groeipapier gaat poten. Het kan binnen en buiten maar buiten is het wel iets lastiger omdat je afhankelijk bent van het weer. Je hebt namelijk wel zon nodig, maar niet al te veel hitte. Het voorjaar of de zomer zou dan het meest geschikt zijn. Als je niet zo zeker bent van je zaak, is een pot met goede potgrond de meest veilige optie. Die kun je gewoon binnen zetten wanneer het nodig is. De pot zou je dan voor ongeveer 2/3 met potgrond moeten vullen.

Stap 2: planten
Nu komt het echte werk. Je pakt je groeipapier en legt het op de aarde in de pot. Als je papier groter is dan de pot, maakt het niet uit als het over elkaar heen komt te liggen. Vervolgens strooi je een klein laagje grond (een halve centimeter is genoeg) over het papier en druk je het zachtjes aan.

Stap 3: water geven
Wanneer het papier in de pot is geplant, geef je het een flinke scheut water. Je wilt dat het papier goed vochtig is, maar niet verdrinkt. Hou het papier in ieder geval de eerste 10 dagen vochtig, omdat dit een vereiste is voor de ontkieming van de zaadjes. Ze moeten zich namelijk eerst goed losweken uit het papier en het papier moet grotendeels vergaan voordat ze ontspruiten. Een zonnig hoekje in huis (of buiten) helpt zeker mee!

Stap 4: laat het groeien
Zodra de eerste zaadjes ontkiemen, blijf je het papier vochtig houden maar iets minder dan eerst, omdat de spruitjes snel kunnen verdrinken. Als vervolgens de plantjes wat steviger worden, geef je ze af en toe water, net wat ze nodig hebben om te kunnen groeien.

Stap 5: geniet
Wanneer na een paar weken de plantjes gaan bloeien, kun je ervoor kiezen om ze af te snijden en in een vaasje te zetten, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon in de pot van genieten. Het is in ieder geval genieten geblazen van zo’n mooi en duurzaam overblijfsel van een boodschap op groeipapier!

Prijs winnen?
Stuur voor 1 juli een foto van jouw bloemen naar m.fugers@stev.nl. Degene met de mooiste bloemen en/of meest originele foto maakt kans op een leuke prijs!